A szupinálásról

Mi is az a szupinálás? Mikor van szükség szupinált cipő viselésére?

A csecsemők 98%-ának a lába teljesen egészséges. Ha pici kortól kezdve hagyjuk mezítláb járni és első lábbelijét kellő körültekintéssel válasszuk, nincs szükség szupinált cipő viselésére.

A szupinált lábbelik lényege az, hogy a sarokrésze kifelé döntött, azaz egy döntött sarokéket tesznek a talp hátsó részébe, mely azt a célt szolgálja, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni.

Ezzel a lábfejtartással csak az a gond, hogy a testsúly a talp külső élére kerül át, ami pedig a térdszalagok feszülésével és a csípő megerőltetésével jár. Mivel ezek a cipők általában merev talppal készülnek, jóval nehezebb bennük a járás.

Ha megnézed egy járni tanuló gyermek lábait, akkor látható, hogy a bokák befelé dőlnek, és a lábak gyakran „X” formát vesznek föl. Ha egy képzeletbeli függőleges vonalat húzol hátul, a gyerek sarkánál, akkor ahhoz képest a boka bedőlésének mértéke 10 fokos szögig teljesen normális, a megfelelően kiválasztott első cipő segítségével ez egyenesbe fog kerülni.

Mivel támogathatjuk az egészséges fejlődést?

A megfelelő cipő választásán kívül, ne feledkezzünk meg arról, hogy az egészséges fejlődéshez ajánlott a minél több mezítláb járás, fű, homok, kavics felületeken. Ugyanis ez fejleszti a lábizmokat, illetve támogatja a láb csontrendszerének fejlődését.
Jó móka anyával tornázni, így együtt gyakorolhatjuk a sarkon járást, a törpe járást, a pipiskedést!

A mi szandáljaink, cipőink nem szupináltak!

Viszont több gyógytornász, Dévényes, gyermekorvos és védőnő ajánlja akár első cipőnek is az anyaga, a megerősített kéreg, a harántemelés, a szellőzés és a talp kialakítása miatt.

Kérésre bármelyik színbe, méretre be tudjuk építeni ezt a sarokéket!

Ha külön szakorvosi vélemény is van, szükség esetén 7 mm-es vagy 1 cm-es ék is választható. Normál esetben a szabvány, 5 mm-es ék kerül a szandálokba.